9600 Sárvár, Batthyány u. 42.

9:00 – 17:00 (Hétfő-Péntek) 

+36 70 278 8691

fullcoolklima@gmail.com

Hővisszanyerős szellőztetés

A hővisszanyerős, más néven decentralizált szellőztetőgépek úgy képesek légcserét megvalósítani egy vagy több helyiségben, hogy a friss levegő szűrt és előmelegített lesz. A hővisszanyerős szellőztető egy hőtároló elem segítségével a légáramot időnként megfordítva végzi a légcserét. 

Költséghatékony megoldás

Mi az a hővisszanyerős szellőztetés?

A hővisszanyerős szellőztetés olyan rendszer, amely a ki- és beáramló levegő hőjének cseréjét teszi lehetővé, hogy javítsa az épület belső levegőminőségét és csökkentse az energiaszükségletet. A hővisszanyerős szellőztető rendszer általában két levegőáramot használ: egy friss levegőt bevezet az épületbe, miközben egy másikat eltávolít belőle. A két levegőáram találkozásánál a rendszer általában hőt cserél, hogy a kimenő levegő hőjét átadhassa a bejövő levegőnek, így minimalizálva az energiaveszteséget.

Előnyök

Mivel a bentről elszívott levegő hőjét eltárolja a kerámia betét, majd a légáram megfordítása után ezzel felmelegíti a befújt friss levegőt, a hővisszanyerős szellőztető berendezések használatával csökkenthetők a fűtési költségek. A lakás elhasznált levegőjéből kinyert hőmennyiséggel a berendezés képes a lakás egyes helyiségeinek külön-külön történő szellőztetésére is, a teljes lakás korszerű és hatékony légcseréje mellett. 

További információ

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek segítenek fenntartani az optimális beltéri levegőminőséget, mivel a rendszer általában szűri a bejövő levegőt, és eltávolítja a szennyeződéseket és allergéneket.

Telepítés

Az egy helyiséges berendezések beszerelése és beüzemelése viszonylag egyszerű, csupán egy fal áttörés és villamos tápellátás kiépítés szükséges, utólagosan viszonylag könnyen telepíthető. A központi szellőztető rendszerek telepítése jelentősebb átalakításokkal jár így telepítése elsősorban új építésű házak, lakások esetében praktikus.

Költséghatékony megoldás

Bár a hővisszanyerős szellőztető rendszerek telepítése kezdetben magasabb költségeket jelenthet, hosszú távon jelentős megtakarításokat eredményezhet a fűtési és hűtési költségek csökkentése révén.

Legnagyobb előnyök

Friss levegő

A rendszer folyamatosan biztosítja a friss, oxigéndús levegő beáramlását a lakótérbe, ami javítja a belső levegőminőséget és segít elkerülni az elszennyeződött vagy szennyezett levegő belélegzését.

Párátlanítás

A rendszer által visszanyert hő segítségével a szárazabb levegő hozzájárul a penészesedés megelőzéséhez, így javítja az épület belső levegőminőségét és egészséges környezetet teremt a lakók számára.

Azonos hőmérséklet

A hővisszanyerős szellőztetővel visszanyert hőmérséklet közel azonos marad a kiszívottéhoz. Ennek segítségével a fűtési és hűtési költségek csökkenthetők, ezáltal növekedhet az energiatakarékosság és környezetvédelmi hatékonyság.

Gyakori kérdések a klímákkal kapcsolatban

Megjelenés

Általában a hővisszanyerős szellőztető rendszerek zajszintje alacsonyabb, mint például egy hagyományos légkondicionáló vagy ventilátor esetében. A modern hővisszanyerős szellőztető rendszerek tervezése során törekednek arra, hogy minimalizálják a zajt, és gyakran beépítik a zajcsökkentő funkciókat és anyagokat a rendszerbe. Emellett a rendszer sebességének szabályozása lehetőséget ad arra, hogy az alacsonyabb zajszint érdekében csökkentsék a légáramlás sebességét.

A hővisszanyerős szellőztető rendszer általában nem rontja a szoba megjelenését, mivel a legtöbb modern kialakítású rendszer diszkrét módon épül be az épület szerkezetébe vagy a falba. Ezek a rendszerek általában lapos, szépített kivitelben készülnek, amelyek könnyen illeszkednek a lakótér stílusához és dekorációjához. Emellett néhány modell akár rejtett helyekre is telepíthető, mint például a falsík mögé vagy a mennyezetbe.

Technikai kérdések

Igen, a hővisszanyerős szellőztető rendszer rendszeres karbantartása elengedhetetlen a hatékony és zavartalan működés érdekében. Általában javasolt évente legalább egyszer vagy félévente egyszer a szűrők tisztítása vagy cseréje, valamint a rendszer általános ellenőrzése és tisztítása. A rendszeres karbantartás segít megelőzni a problémákat és meghibásodásokat, valamint megőrzi a rendszer hatékonyságát és élettartamát.

A hővisszanyerős szellőztető rendszer általában nagyon hatékony a hőátadás szempontjából. A rendszernek köszönhetően a kimenő levegő hője átadódik a bejövő friss levegőnek anélkül, hogy a két áramlást fizikailag összekevernénk. Ezáltal minimalizálja a hőveszteséget és maximalizálja az energiamegtakarítást.